zondag 10 augustus 2014

Guardians of the Galaxy (2014) - Review

You said it yourself, bitch! ... We're the Guardians of the Galaxy!

Guardians of the Galaxy stond wel in mijn top 5 van films waar ik het meest naar uitkeek dit jaar.
En met een zeer goede reden, want Guardians of the Galaxy delivers! Dit is het soort film dat men kan beschrijven als de perfecte zomer blockbuster. Geen diepe, donkere, grijze, saaie film waar je te veel moet over nadenken, maar gewoon een leuke rollorcoaster-rit! Avontuur en Science Fiction is altijd een redelijk goed recept voor entertainment, gooi er nog wat Marvel-humor bij en we hebben de perfecte combinatie!

De Guardians of the Galaxy is een team criminelen bestaande uit Peter Quill (Chris Pratt) het soort Han Solo/Indiana Jones-type, Gamora (Zoe Saldana) een huurmoordenaar met wat familiale problemen, Drax the Destroyer (Dave Bautista) een tough-guy die uit is op wraak, Rocket (Bradley Cooper) een genetisch gemanipuleerde wasbeer en Groot (Vin Diesel) een mens-achtige boom (of zoiets). Samen zullen de Guardians de handen in elkaar moeten slaan om de kwaadaardige Ronan (Lee Pace) te stoppen, Want net als Ronan zijn ook de Guardians uit op een buitenaards relikwie.

Het verhaal is dus redelijk simpel, maar het is enorm slim geschreven en aangepakt. James Gunn is de regisseur en de schrijver van het verhaal, en hij weet van redelijk onbekend materiaal een echte blockbuster te maken dat echt een deel gaat uit maken van moderne popcultuur. Is het een actiefilm of een komedie?! Maybe a bit of both!
Ik moet zelf zeggen dat ik niet echt bekend was met dit materiaal dus ik ging ook de cinema binnen met mijn gedachten op nul. Ik kan helemaal niets vergelijken met de tekenfilms of met de stripverhalen zelf, dus in mijn ogen was dit allemaal helemaal nieuw en fresh. En als 'Guardians-virgins' is het soms misschien een beetje TE veel en nieuw om te beginnen: veel nieuwe (rare) personages, veel nieuwe (rare) namen, veel coole locaties, veel actie! Ik vond de film entertainend voor wat ie was, maar ook vond ik hem enorm vreemd soms.

De film is raar, dit moet ik toegeven. Rare locaties, rare personages, rare gebeurtenissen (en soms misschien wat TE buitenaards). Zoals de scene waar Drax een oproep stuurt naar Ronan, die 5 minuten later verschijnt en chaos veroorzaakt, vond ik nogal te snel uitgewerkt. En scenes zoals deze komen er een paar keer in voor: personages nemen de verkeerde beslissingen die leiden tot vreemde gevolgen. Sommige personages zien er ook net iets TE vreemd en buitenaards uit. Maar ik vond dat de humor dit vreemde gedoe allemaal heel soepel in balans bracht. Ze maken grappen over hoe vreemd sommige dingen er uit zien, of ze lachen iemand uit die net een slechte beslissing had genomen. De film weet echt humor, actie en weird te balanceren.
Maar de film heeft ballen. Guardians of the Galaxy is echt een coole film die 'kicks ass and laughs while doing it'!

Deze film haalt echt een groot deel van zijn box-office overwinning uit zijn humor. Ik durf zeggen dat dit de grappigste Marvel film tot op heden is. De humor is nergens overbodig of afleidend, maar ook is de humor nerges echt te flauw geschreven. Sarcastische opmerkingen, grappige verwijzingen naar jaren 80 popcultuur en vooral de chemie tussen de 5 Guardians. Voor een team waarvan geen enkel personage hiervoor een aparte film heeft gehad (dus ook de acteurs niet) vind ik dat deze acteurs samen echt perfecte chemie hebben. Ze weten hun humor perfect af te stemmen op elkaar, en dit is echt de grootste troef van heel deze film. Moesten ze deze film serieuzer hebben aangepakt dan ze nu hebben gedaan, zou deze film niet zo goed onthaald worden als nu! Maar de film neemt zichzelf ook niet al te serieus, en dit werkt echt in zijn voordeel. Veel mensen zullen deze film vergelijken met The Avengers (2012) maar in mijn ogen is dit een héél aparte film die zich gewoon afspeelt in dezelfde wereld.

Chris Pratt, ja ik ben een echte Pratt-fan! Hij is de perfecte acteur voor de rol van Star-lord (Peter Quill). Als ik hem in Parks en Recreation zag, zie ik hem niet direct als een echte stoere actieheld, maar na een intensieve training ziet Chris er echt uit alsof hij al jaren traint voor de gevaren in het universum. Zijn humor was echt perfect voor deze rol, ik zie hem echt als een moderne Han Solo (ruimte piloot die achter mooie dames aanzit), Indiana Jones (avontuurlijke schatgraver die achter mooie dames aanzit), Jack Sparrow (piraat die altijd een geïmproviseerd plan klaarheeft ... en achter mooie dames aanzit). Hij is zowat de leider van de Guardians, en zijn verhaallijn is degene die het publiek hoort te volgen. Hij is het hart van de film.

Gamora (Zoe Saldana) vond ik aardig gespeeld, maar net als Drax (Dave Bautista) vind ik ze allebei een beetje ondermaats geschreven! Maar dit vergeef ik de film omdat we zoveel nieuwe personages moeten leren kennen en ze redelijk weinig tijd hadden om iedereen helemaal uit te werken (de film is maar 2uur lang). Dat is misschien een tweede kleine nadeel aan de film, te veel personages die allemaal uitgewerkt moeten worden op een zeer korte tijd. We hebben de Guardians, de Bad-guy, de hulpjes van de bad-guy, de bad-guy's bad guy, het Nova Corps, Glenn Close als Nova Prime, John C Reilly als Rhomann Dey, Michael Rooker als Yondu, Djimon Hounsou als Korath, Benicio Del Toro als The Collector, enzovoort, enzovoort! Al deze personages als Glenn Close of Benicio Del Toro hadden in mijn ogen gespeeld kunnen worden door elk ander acteur (met een speciale outfit en een grappig kapsel). Ze acteren wel allemaal aardig, maar buiten de 5 Guardians springt er niemand echt uit!

Maar het grootste probleem is echt wel (sorry, zoals altijd) de bad guy ... Marvel staat bekend om zijn redelijk zwakke bad guys, en Guardians of the Galaxy heeft er toch ook last van! Marvel's enige succesvolle slechterik (tot op heden) is nog altijd Loki! Er is niets echt mis met Ronan, maar dat is nu net het probleem. Hij is redelijk ondermaats geschreven, en zijn motieven zijn niet altijd even duidelijk! Hij ziet er wel redelijk eng uit en Lee pace speelt hem redelijk goed, maar in het hele verhaal vind ik hem er niet echt uitspringen.

Weet je wie er wel uitspringt in deze film? Rocket en Groot!
Deze 2 zijn echt .... hoe kan ik dit het beste uitleggen ... Chewbacca met een machinegeweer!!! Deze 2 zijn de grootste bad-asses en de 2 grappigste clowns uit heel de film. Ze doen wat ze willen op hun manier en doen alles met een glimlach en een geweer. Het strafste is dat deze 2 a-holes compleet met de computer zijn uitgewerkt, een boom en een wasbeer. Ik vind ook dat de stem van Groot ook weer door iedereen gespeeld had kunnen worden, Vin Diesel zegt maar (+-) 3 woorden in deze film: "I" en "Am" en "Groot" .... specifiek in die volgorde! Bradley Cooper als de stem van Rocket vind ik perfect, hij is de perfecte grof-gebekte, sarcastische stem die Rocket verdient! Samen zijn ze echt geweldig om op het scherm te zien. Wat me ook verraste was hoeveel emotie we krijgen van deze 2 computer geanimeerde personages. Ze schieten misschien soms wat in het rond, maar ze geven echt om elkaar en hun vrienden!

+ wie kan er nu niet weerstaan aan de kleine baby Groot dansend in een bloempot!?

De effecten zijn natuurlijk op een hoog niveau, maar dit was te verwachten voor een productie zoals deze. Maar wat me echt opviel in deze film is hoeveel de muziek een grote rol speelt. Ze spelen allerlei jaren 70-80 muziek in deze film, maar dit is echt met een reden. De muziek is echt een deel van het verhaal en dit maakt de film nog entertainender dan ie al was. Als je personages aan het dansen zijn op 80's muziek weet je dat je een goede film in handen hebt.
Mensen die bekend zijn met Marvel zullen wel een beetje ontgoocheld zijn met de weinige verwijzingen naar vorige films, maar wel aangenaam verrast zijn met de enkele leuke toevoegingen zoals Thanos ... Ik kijk er zelf echt naar uit hoe hij een rol gaat spelen in Avengers 3! Ik vond het ook wel leuk om een heel kleine verwijzing te krijgen naar de Tesseract (uit The Avengers) en dat ze de verhaallijn beginnen uit te werken met de infinity stones (waarvan The Orb deel uitmaakt)! Echte hardcore Marvel-fans zullen deze film echt appreciëren en de alledaagse cinemabezoeker zal zicht hartelijk amuseren. Dit was echt een perfecte film-ervaring, één van de beste films van 2014!

Deze film is gewoonweg cool en ik vergeef elk kleine fout die er gemaakt word, gewoon omdat ik me zo hard heb geamuseerd met de film. Ja, er zitten enkele kleine foutjes in of scenes/personages dit ik graag wat meer of anders had zien uitgewerkt, maar ik neem de film volledig voor wat ie is ... een actievolle maar vooral grappige rollercoaster-rit!! Je zult je ZEKER niet vervelen tijdens deze film en ik vind dit zeker één van Marvel's beste films tot op heden! Een grappige actiefilm die prachtig is om naar te kijken! Emotie, humor en actie verzekerd! een welverdiende 4,5!"I am Groot" - Groot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten